Większość nawozów powszechnie stosowanych w rolnictwie zawiera trzy podstawowe składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor oraz potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają także pewne mikroelementy, takie jak cynk oraz inne metale, które są niebezużyteczne do wzrostu roślin. Nawozy można uzyskać na przeróżnej bazie np.
• komposty i inna materia organiczna
• nieczystości, takie jak osady ściekowe i co poniektóre odpady przemysłowe.
https://sklep.arkop.pl/aminomag-activ.html
Ważne jest to, żeby właściwe nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co zezwala poprawić jakość gleby i stymulować wzrost roślin.
Użycie drogocennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy ma prawo także nieść i inne korzyści, na przykład jeżeli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom lub zrównoważone rolnictwo. Warto tu zachować w pamięci, że osad ściekowy użytkowany w rolnictwie jako nawóz niemniej jednak podlega ograniczeniom stężeń dla następujących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen oraz cynk.
Nawóz w rolnictwie – jak go rozsądnie wykorzystać?
Regularnie analizuj glebę – gdyż taki monitoring jest przeważnie najlepszym współczynnikiem wystarczalności czynników odżywczych. Przede wszystkim też monitoruj pH gleby, główną zmienną, jaka oddziałuje na przystępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Ci najłatwiej dobrać właściwy nawóz. pH 6,0 jest wystarczające, żeby większa część składników odżywczych była dostępna. Nie zapominaj też, że zawsze masz prawo się po pomoc zwrócić do profesjonalistów w sklepach proponujących nawóz – oni posiadają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.