Duża ilość ludzi zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Staramy się szukać doskonałych restauracji oraz próbować różnych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. I dlatego dużym zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu bywają wybierane przez dużą grupę ludzi , dlatego też restauracje, które je podają powstają w bardzo wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co spożywamy i w jakich lokalach się stołujemy, także coraz częściej wybieramy się do takich restauracji. Teraz już coraz częściej smak i zapach z różnych krajów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju można skosztować wspaniałych dań, które są wspaniale podane i doskonale smakują.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami i pragną w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest obecnie obowiązkiem, lecz przyjemnością i dlatego powinniśmy kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dziś najczęściej wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z nieugotowanej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Szczególnie selekcja składników potrawy. Sushi komponowane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od preferencji jedzących, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić kilka rodzajów sushi, ze względu na metodę przyrządzenia oraz zastosowane składniki spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się walcowate paluszki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całości. Potrzebne jest przy tym użycie specjalnej maty bambusowej. Jeżeli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego należy zwrócić uwagę, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.