Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film